Co przekonuje sceptyków do grilli gazowych?

Grille gazowe są trochę jak automatyczne skrzynie biegów w autach – mają mnóstwo głośnych przeciwników, którzy po pierwszym kontakcie przyznają, że nie do końca mieli rację. Ta zmiana zdania jednak nie bierze się znikąd – oto powody, które nawet zagorzałych miłośników brykietu mogą przekonać do gazu.

Szybkie przygotowanie i łatwe czyszczenie

Grill gazowy bardzo łatwo jest przygotować do pracy i błyskawicznie osiąga on temperaturę roboczą. Zwykle wystarcza kilka minut, chyba że w środku znajduje się gruba żeliwna blacha, to wtedy warto dać mu niecały kwadrans, żeby i ona osiągnęła odpowiednią temperaturę. To jednak nadal zdecydowanie mniej czasu, niż jest potrzebne na nagrzanie grilla na brykiet.

Równie sprawnie odbywa się czyszczenie. Można bowiem bronić brykietu z paru różnych pozycji, ale jedno jest pewne – czyszczenie klasycznego grilla to często koszmar. W gazowym tłuszcz jest sprawnie odprowadzany do specjalnej tacki, a sam rusz bardzo często można myć w zmywarce. 

Idealna temperatura i wielka wszechstronność

Grill gazowy pozwala na precyzyjną kontrolę temperatury na całej powierzchni rusztu. W niektórych modelach zresztą można wyznaczyć kilka stref temperatury i w pewnym zakresie ją różnicować. To sprawia, że nie ma już problemu ze zbytnim nagrzaniem albo szybkim schłodzeniem, przez co potrawy są niewłaściwie upieczone. Przy okazji taki grill może pracować w bardzo szerokim zakresie temperatur, więc łatwiej przygotowuje się nietypowe dania, które wymagają bardzo wysokich, albo tym bardziej relatywnie niskich temperatur.

Nie ma tu też problemu punktowego zwiększenia temperatury w związku z zapłonem skapującego tłuszczu ani jej obniżenia spowodowanego porywami wiatru. Grill gazowy to po prostu taka metoda przygotowania posiłku, która zapewnia nie tylko znakomite, ale przede wszystkim powtarzalne rezultaty.

Przeczytaj także:  Buty czarne: dlaczego są tak potrzebne każdemu mężczyźnie?

Raj dla miłośników różnych rozwiązań

Grille gazowe – nawet te największe – zwykle nie są sprzedawane w swojej „ostatecznej formie”. Do większości z nich można dokupić bardzo specyficzne akcesoria. Od wędzarni, przez kosze do pieczenia, po płyty grillowe, wszystkie one stanowią sposób na zwiększenie funkcjonalności grilla, której nie da się osiągnąć w grillu na brykiet. To ważne, ponieważ dzięki temu grill może stać się czymś więcej, niż atrakcją na spotkania towarzyskie. Przewidywalność efektu i możliwość dokupienia akcesoriów sprawiają, że dla wielu osób grill gazowy jest po prostu doskonałą metodą przyrządzania potraw również na co dzień.

Wszystko to nie wyczerpuje oczywiście listy zalet grilli gazowych, jednak są to argumenty, które najsilniej działają na wyobraźnię i które rzeczywiście wyraźnie różnią grille gazowe od tradycyjnych. W takiej sytuacji naprawdę nietrudno uznać, że dziś nowoczesny grill gazowy może być tym, czego trzeba do szczęścia.

Przewiń na górę